Samodzielnie zrobione soki są zdrowe. Dlaczego? Otóż płynna postać sprawia, że cenne elementy odżywcze łatwiej przyswaja nasz organizm. A poza tym przygotowując taki napój we własnym domu, ma się pewność, co się w nim znajduje. Wiele mówi się obecnie o horrendalnej zawartości cukru w produktach kupowanych w sklepie.
Jeżeli w ruch idzie własna wyciskarka wolnoobrotowa, wówczas nad ilością węglowodanów ma się kontrolę. Wybierają słodkie owoce jako składnik swojego soku, z cukru w ogóle można zrezygnować. Wychodzi na zdrowie, ponieważ fruktoza jest o wiele przyjaźniejsza oraz łatwiejsza do przyswojenia niż tradycyjny cukier, mianowicie sacharoza. Chcąc uczynić sok naprawdę zdrowym, trzeba zatem odpowiedzialnie podejść do jego zawartości.
Idealną sytuacją jest ta, kiedy można skorzystać z owoców własnego ogródka. To jednak dotyczy nielicznych. Większość ludzi musi zadowolić się produktami nabytymi w sklepie. Warto jednak uczęszczać do tego lokalnego, w którym właściciel jest w stanie wskazać źródło pochodzenia swoich towarów. Poza tym owoce i warzywa powinny być świeże, aby sok naprawdę wyszedł na zdrowie. Oznacza to głównie rezygnowanie z produktów o wątpliwej świeżości. Nie musi natomiast dotyczyć mrożonek. Przechowywane w tej formie warzywa i owoce nie tracą cennych składników odżywczych, więc można je śmiało dodawać do swoich soków. Choć nie są świeżo zerwane, to na pewno stanowią zdrowszy wybór niż kupowanie produktów tej kategorii w środku zimy. W chłodniejsze miesiące mrożonki będą jak znalazł.
Iglaki to doskonały wybór dla każdego ogrodu, zarówno dla tych, które wymagają minimalnej...
Budujesz dom, remontujesz mieszkanie, jesteś na etapie projektowania biura lub innego lokalu...
Cegła. Prosty wynalazek, niezauważany przez większość ludzi na co dzień. Tak oczywisty, że gdy na...
Projektując nowoczesne domy, mieszkania, biura, przestrzenie dla ludzi coraz częściej sięgamy po...
Naszej skórze codziennie musimy dostawać mikroelementów. Co zrobić, aby być długo młodym i nie...