Stwórz piękną i funkcjonalną kuchnię

Sok na zdrowie

Sok na zdrowie

Samodzielnie zrobione soki są zdrowe. Dlaczego? Otóż płynna postać sprawia, że cenne elementy odżywcze łatwiej przyswaja nasz organizm. A poza tym przygotowując taki napój we własnym domu, ma się pewność, co się w nim znajduje. Wiele mówi się obecnie o horrendalnej zawartości cukru w produktach kupowanych w sklepie.

Jeżeli w ruch idzie własna wyciskarka wolnoobrotowa, wówczas nad ilością węglowodanów ma się kontrolę. Wybierają słodkie owoce jako składnik swojego soku, z cukru w ogóle można zrezygnować. Wychodzi na zdrowie, ponieważ fruktoza jest o wiele przyjaźniejsza oraz łatwiejsza do przyswojenia niż tradycyjny cukier, mianowicie sacharoza. Chcąc uczynić sok naprawdę zdrowym, trzeba zatem odpowiedzialnie podejść do jego zawartości.

Idealną sytuacją jest ta, kiedy można skorzystać z owoców własnego ogródka. To jednak dotyczy nielicznych. Większość ludzi musi zadowolić się produktami nabytymi w sklepie. Warto jednak uczęszczać do tego lokalnego, w którym właściciel jest w stanie wskazać źródło pochodzenia swoich towarów. Poza tym owoce i warzywa powinny być świeże, aby sok naprawdę wyszedł na zdrowie. Oznacza to głównie rezygnowanie z produktów o wątpliwej świeżości. Nie musi natomiast dotyczyć mrożonek. Przechowywane w tej formie warzywa i owoce nie tracą cennych składników odżywczych, więc można je śmiało dodawać do swoich soków. Choć nie są świeżo zerwane, to na pewno stanowią zdrowszy wybór niż kupowanie produktów tej kategorii w środku zimy. W chłodniejsze miesiące mrożonki będą jak znalazł.

Udostępnij
(0 Votes)

ZOBACZ TEŻ